Γεννήθηκα στα Χανιά της Κρήτης το έτος 1950. Τέλειωσα το 1962 το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με «Άριστα» και το 1968 το 2ο Γυμνάσιο Χανίων με «Λίαν Καλώς». Τον ίδιο χρόνο, με εισαγωγικές εξετάσεις, μπήκα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Το πτυχίο της Ιατρικής πήρα τον Ιούνιο 1974 με το βαθμό "Λίαν Καλώς".
Από 1.7.1974 μέχρι 30.9.1975 εργάστηκα σαν άμισθος βοηθός στην Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Π. Χρυσοσπάθη και εκπόνησα τη Διδακτορική Διατριβή μου που έγινε αποδεκτή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 15 Ιουνίου 1976, με το βαθμό "Άριστα".
Στη συνέχεια υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό, στο Υγειονομικό Σώμα.
Από τον Ιούνιο 1976 μέχρι το Μάιο 1977 υπηρέτησα σαν έμμισθος βοηθός στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων "Άγιος Γεώργιος".
Από το Φεβρουάριο 1978 μέχρι το Φεβρουάριο 1981 υπηρέτησα σαν έμμισθος βοηθός στην Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με τους Καθηγητές κ.κ. Π. Χρυσοσπάθη, Β. Γολεμάτη και Π. Μπάλα. Εκτός από τις κλινικές δραστηριότητες, έλαβα μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής με συμμετοχή στην κλινική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από 1.6.1981 συνέχισα τη σταδιοδρομία μου στο εξωτερικό, σαν Medical Officer/Registrar στο Baragwanath Hospital, University of the Witwatersrand, Johannesburg, με τον Καθηγητή κ. H. Lawson. Το Νοσοκομείο αυτό έχει 5 Χειρουργικές Κλινικές και είναι δυναμικότητας 4.500 κλινών. Ταυτόχρονα έγινα και Junior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand.
Τον Ιούνιο 1983 πήρα προαγωγή σε Senior Medical Officer/Senior Registrar και ταυτόχρονα έγινα Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand.
Το Σεπτέμβριο 1984 μου ανατέθηκε η Διεύθυνση της 5ης Χειρουργικής Κλινικής, δυνάμεως 100 κλινών, για ένα οκτάμηνο, λόγω απουσίας του Διευθυντή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από 1.1.1986 πήρα προαγωγή σε θέση Principal Medical Officer/Consultant, θέση που διατήρησα έως την 31.6. 1988.
Κατά το διάστημα της υπηρεσίας μου στο παραπάνω Νοσοκομείο συμμετείχα από 1.4.1982 και Διεύθυνα από 1.9.1984 μέχρι 30.4.1985 την Κλινική Οισοφάγου. Η Κλινική αυτή έχει σκοπό τη διάγνωση και παρακολούθηση αρρώστων με παθήσεις του οισοφάγου. Η Κλινική συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα, σε εθνικό επίπεδο, για τις κακοήθεις νεοπλασίες του οισοφάγου. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο Baragwanath εργάστηκα στην 5η Χειρουργική Κλινική με Διευθύντρια τη Γενική Χειρουργό και Ογκολόγο κ. A. Mannell. Επίσης, είχα την ευκαιρία να εργαστώ στη Γαστρεντερολογική Μονάδα του Νοσοκομείου με τον Καθηγητή κ. I. Segal, στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, στο Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου και στη 2η Χειρουργική Κλινική με Διευθυντή το Καθηγητή Tanne. Στην διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο αυτό είχα την ευκαιρία να εκπαιδεύσω ειδικευόμενους και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Witwatersrand, σε όλο το φάσμα της Γενικής Χειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας.
Τον Απρίλιο 1985 μου δόθηκε το βραβείο της Εταιρείας Χειρουργικής Έρευνας (Surgical Research Society) με την απονομή της Υποτροφίας Davis and Geck για πειραματική έρευνα και τον Μάιο 1985 χρηματικό έπαθλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Witwatersrand για ερευνητικούς σκοπούς.
Τα έτη 1984 και 1985 μου έγιναν 2 προσκλήσεις από τον Καθηγητή κ. Β. Γολεμάτη, Διευθυντή της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για διαλέξεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.
Το 1986 τιμήθηκα με χρηματικά έπαθλα για ερευνητικό σκοπούς από:
Τα έτη 1987 και 1988 εργάστηκα κατά τον ελεύθερο χρόνο μου στο Τμήμα Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Johannesburg (S.A.I.M.R.) όπου έκανα εργαστηριακή έρευνα για τις ανάγκες της Διατριβής μου για τον τίτλο του Master of Science.
Το Δεκέμβριο 1986 εκλέχθηκα Επίκουρος Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και από τον Ιούλιο 1988 όπου επαναπατρίστηκα ως Επίκουρος Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέχρι τον Σεπτέμβριο 1989 που άρχισε η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, εργάστηκα προσφέροντας οργανωτικό έργο για την λειτουργία του Νοσοκομείου και παράλληλα δίδαξα τους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Ιανουάριο 1989 ως τον Φεβρουάριο 1992 εργάστηκα στην Κλινική Γεν. Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τοποθετηθείς με απόφαση του Τομέα Χειρουργικής στην υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Σ. Βασιλάκη Κλινική Γενικής Χειρουργικής. Στην παραπάνω Κλινική είχα καθήκοντα Aν. Διευθυντή.
Από το Μάρτιο 1990 έως τον Φεβρουάριο 1992 παράλληλα με τα καθήκοντα μου ως Αναπλ. Διευθυντής της Κλινικής Γεν.Χειρουργικής Διηύθυνα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.
Το Φεβρουάριο 1992 με την συμπλήρωση 2 χρόνων στην Διεύθυνση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ανάλαβα υπηρεσία και από τότε εργάζομαι στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου την οποία Διευθύνω από το 2008.
Από τις αρχές 1992 στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας έχω χειρουργήσει με επιτυχία τα πρώτα περιστατικά νοσογόνου παχυσαρκίας στην Κρήτη και έχω αναλάβει την ανάπτυξη του αντικειμένου της βαριατρικής Χειρουργικής καθώς και την Δ/νση της Μονάδας Χειρουργικών Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Οκτώβριο 1995.
Τον Ιούνιο του 1993 εκλέχτηκα σε θέση Αναπλ. Καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισα να εργάζομαι στην Κλινική της Χειρουργικής Ογκολογίας με τον Καθηγητή κ. Δ.Δ. Τσιφτσή.
Το 1997 έγινα μέλος του Editorial Board του περιοδικού Obesity Surgery και έκτοτε είμαι και κριτής εργασιών που υποβάλλονται για δημοσίευση στο περιοδικό.
To 1998 εκλέχτηκα Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.
Το 1998 διοργάνωσα σαν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Χειρουργική της Παχυσαρκίας που έκτοτε έγινε θεσμός με την διοργάνωση κάθε διετίας Συνεδρίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Το Νοέμβριο του 1998 μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Κύπρου και από την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημίου Κρήτης πήγα με συνεργάτη μου στο Νοσοκομείο Λεμεσού όπου χειρούργησα με επιτυχία δυο παχύσαρκους Κύπριους ασθενείς. Αυτές ήταν οι πρώτες επεμβάσεις αυτού του είδους που έγιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Σεπτέμβριο 2001 οργάνωσα στα Χανιά της Κρήτης ως Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας.
Το Σεπτέμβριο 2001 εκλέxθηκα Secretary General της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity-IFSO). Η Ομοσπονδία συμπεριλαμβάνει της Εθνικές Εταιρείες 50 Κρατών όπως ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλίας, Αυστραλίας, Ελλάδας κ.α. και είναι αυτή που καθορίζει τις κατευθύνσεις για την ορθή άσκηση της Βαριατρικής Χειρουργικής σε διεθνές επίπεδο.
Toν Απρίλιο 2002 ανακηρύχθηκα επίτιμο μέλος της (Honorary Member) της Polish Association for Prevention and Treatment of obesity).
Το Σεπτέμβριο 2003 έγινα Associate Editor του περιοδικού Obesity Surgery.(IF : 3,726).
Τον Ιούνιο 2004 έγινα μέλος του Editorial Board του Περιοδικού “Surgery for Obesity and Related Diseases” που είναι το περιοδικό της American Society for Bariatric Surgery.
Το Σεπτέμβριο 2004, στο Τόκιο, εκλέχθηκα παμψηφεί από τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο International Federation for Surgery of Obesity (IFSO), αντιπρόεδρος (vice President) της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Χειρουργική της Παχυσαρκίας, (IFSO).
Το Σεπτέμβριο 2005 εκλέχθηκα παμψηφεί από τους εκπροσώπους των 35 χωρών που συμμετέχουν στο International Federation for Surgery of Obesity (IFSO), Πρόεδρος (President Elect) της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Χειρουργική της Παχυσαρκίας (IFSO).
Το Σεπτέμβριο 2006 εκλέχθηκα παμψηφεί Πρόεδρος (President) της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Χειρουργική της Παχυσαρκίας (IFSO).
Τον Νοέμβριο του 2006 εκλέχτηκα σε θέση Καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισα να εργάζομαι στην Κλινική της Χειρουργικής Ογκολογίας. (Δ/ντής: Καθηγητής Δ.Δ. Τσιφτσής)
Τον Σεπτέμβριο 2007 ως Πρόεδρος του IFSO, ετοίμασα το επίσημο κείμενο που ορίζει τις προδιαγραφές των Νοσοκομείων και την εκπαίδευση και εμπειρία των Χειρουργών, που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική διενέργεια των εγχειρήσεων θεραπείας των μεταβολικών νοσημάτων (παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη κα). Το κείμενο εγκρίθηκε παμψηφεί από το ανώτατο Διοικητικό όργανο της Διεθνούς ομοσπονδίας (General Council), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Surgery και αποτελεί την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας αναφορικά με την άσκηση της βαριατρικής χειρουργικής.
Το Μαιο 2008 ανέλαβα τη Διεύθυνση της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά την αποχώρηση σε εκπαιδευτική άδεια του Διευθυντή της. Από τον Σεπτέμβριο 2009 την θέση κατέχω μετά από εκλογή μου από τον Τομέα Χειρουργικής Του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Μαιο 2008 οργάνωσα στο ΠαΓΝΗ ημερίδα εκπαίδευσης σε χειρουργικές τεχνικές βαριατρικής χειρουργικής. Σ’ αυτήν συμμετείχαν και χειρούργησαν ασθενείς με απ’ ευθείας μετάδοση των επεμβασεων στο αμφιθέατρο του ΠαΓΝΗ, οι Καθηγητές Roudolf Weiner και Jack Himpens. Στην εκπαιδευτική αυτή εκδήλωση μεταδόθηκαν, για πρώτη φορά ζωντανά από Έλληνα χειρουργό 2 εγχειρήσεις μου (τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και επιμήκης γαστρεκτομή).
Τον Ιανουάριο 2009 μου ανατέθηκε από το Ευρωπαικό Τμήμα (Chapter) του International Federation for the Surgery of Obesity (IFSO) η οργάνωση του προγράμματος IFSO-EC Centre of Excellence program για την Ευρώπη, Μεση Ανατολή και Αφρική. Μαζί με τους Nicola Scvopinaro, Aniceto Baltazar και Martin Fried, που υπηρέτησαν ως Πρόεδροι του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, δημιουργήσαμε το European Accreditation Council for Bariatric and Metabolic Surgery, οργανισμό που ελέγχει ποιοτικά και διαπιστεύει Νοσοκομεία και Χειρουργούς σε Ευρώπη, Μεση Ανατολή και Αφρική υπο την αιγίδα του IFSO.
Το Φεβρουάριο 2009 έγινα Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας ΠαΓΝΗ.
Από το 2008 είμαι Μόνιμο Μέλος του Board of Trustees του International Federation for Surgery of Obesity – IFSO.