Οι Χειρουργικές Επεμβάσεις που πραγματοποιεί ο Καθηγητής Ιωάννης Μελισσάς για την θεραπεία της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι:
  • Ο γαστρικός δακτύλιος
  • Η επιμήκης γαστρεκτομή
  • Η πτύχωση του στομάχου
  • Η γαστρική παράκαμψη
  • Η χολοπαγκρεατική εκτροπή
Όλες οι επεμβάσεις, γίνονται λαπαροσκοπικά.
University of Crete University of Crete
University of CreteUniversity of Crete
University of Crete University of Crete

Bypass

Η επέμβαση αυτή είναι γνωστή και σαν γαστρικό bypass. Είναι περισσότερο πολύπλοκη εγχείρηση, που συνδυάζει τον περιορισμό της τροφής που μπορούμε να καταναλώσουμε, με την αλλαγή στην έκκριση ορμονών του πεπτικού σωλήνα και τη μείωση της όρεξης. Είναι δηλαδή μια εγχείρηση «μεικτού» τύπου.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και χρειάζονται περίπου 2-2,5 ώρες. Δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακας (μικρό τμήμα του στομάχου) σε συνέχεια του οισοφάγου, που γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής. Ο θύλακας αυτός συνδέεται απ' ευθείας με το λεπτό έντερο και έτσι η τροφή δεν περνά μέσα από το υπόλοιπο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Έτσι η επέμβαση ονομάστηκε γαστρική παράκαμψη. Επειδή καταργείται η πυλωρική βαλβίδα μετά από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφών ο ασθενής αισθάνεται ναυτία και τάση προς εμετό, ιδρώνει και γενικά αποφεύγει την λήψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες.

Μετά από γαστρικό bypass περιορίζεται και η κατανάλωση παγωτών και γλυκών και η μείωση του βάρους είναι μεγαλύτερη. Είναι όμως επέμβαση με περισσότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνικές. Επίσης θα χρειαστεί η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέος καθημερινά όλη την υπόλοιπη ζωή. Η παραμονή στην Κλινική είναι συνήθως 3-5 ημέρες μετεγχειρητικά και η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους φτάνει το 70%.