Οι Χειρουργικές Επεμβάσεις που πραγματοποιεί ο Καθηγητής Ιωάννης Μελισσάς για την θεραπεία της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι:
  • Ο γαστρικός δακτύλιος
  • Η επιμήκης γαστρεκτομή
  • Η πτύχωση του στομάχου
  • Η γαστρική παράκαμψη
  • Η χολοπαγκρεατική εκτροπή
Όλες οι επεμβάσεις, γίνονται λαπαροσκοπικά.
University of Crete University of Crete
University of CreteUniversity of Crete
University of Crete University of Crete

Επιμήκης Γαστρεκτομή

Με τη μέθοδο αυτή περιορίζεται η ποσότητα της τροφής που μπορεί να προσληφθεί και ταυτόχρονα περιορίζεται η όρεξη και η βουλιμία. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή σταματά η παραγωγή από το θόλο του στομάχου μιας ορμόνης, της γκρελίνης, που προκαλεί αύξηση της όρεξης.

Η περιεκτικότητα του στομαχιού περιορίζεται με ραφές έτσι ώστε να χωρά 100-150 ml τροφής, ενώ παραμένει ο πυλωρός που ρυθμίζει την φυσιολογική έξοδο των τροφών προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

Η κένωση του στομάχου που τώρα έχει μορφή «μανικιού» επιταχύνεται με αποτέλεσμα το λεπτό έντερο να εκκρίνει ορμόνες που περιορίζουν την επιθυμία για λήψη τροφής. Με αυτούς τους μηχανισμούς η επέμβαση αυτή οδηγεί σε πολύ καλή απώλεια βάρους.

Μετά από επιμήκη γαστρεκτομή δηλαδή χάνεται το παραπανίσιο βάρος γιατί χορταίνουμε ευκολότερα και η τροφή που χωρά το στομάχι είναι πολύ λιγότερη από πριν. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Μετεγχειρητικά η παραμονή στην Κλινική είναι περίπου 2 ημέρες Η απώλεια του παραπανίσιου βάρους φτάνει περίπου στο 65% μετά από επιμήκη γαστρεκτομή.